center
Fedora Meraklısı
Yaşasın Fedora!
|
 |
« : Temmuz 25, 2011, 01:45:40 » |
|
öncelikle herkese merhabalar. tam iki haftadır linux la uğraşıyorum daha önceden windows ve kırılmış mac os kullanıyordum. halada kullanıyorum fakat bu ikisi bi noktada yetersiz geliyor. ben aoutodesk maya yı öğrenmeye çalışıyorum. win de çalışırken tak diye çalışmanı ortasında hata veriyor sinir ediyor beni. mac os de de işloemci cayır cayır ısınıyor. bende çözüm olarak linux a kurmaya karar verdim. araştırdım maya için. resmi sitesi redhat ve fedoraya destek veriyor. youtube de de adamın biri fedora 14 e kurmuş maya 2011 i bende önce fedorayı kurdum ama ekran kartını kuramadım ekran kartı olmayınca mayayıda kurmayı hiç denemedim bile. fedoradan sonra suse ye döndüm. orda da kuramadım grafik kartını . daha sonra ubuntu tabanlı zorini kurdum orda 9800 gt yi kurdum ama mayayı kuramadım. döndüm dolaştım yine fedoraya geldim . üç gündür sırf şu fedora için uğraşıyorum yok olmuyor kuramıyorum. sistemi sevdim ama sinir etti soğudum resmen . nvida nın sitesinden sürücüyü indirdim .run uzantılı onu da kuramadım. teminale cd /home/kullanıcı ismimi yazıyorum. ev klasörüne geçiyorum. nvidia dan indirdiğim 40 mb lik sürücüyü de ev klasörüne attım. ismini de kolaylık olsun diye nn.run koydum. sonra terminale chmod +x nn.run sonra da : sudo ./nn.run yazıyorum sürücüyü yüklemeye başlıyor diyor. sonra bennn hata veriyor x server falan yazıyor root falan yazıyor saat kaç oldu hala olmuyor hala. bana bu konuda yardım edin ne olur şu grafik kartını bi kurayım.
|
|
|
|
« Son Düzenleme: Temmuz 31, 2011, 00:50:28 Gönderen: center »
|
|
|
|
|
|
|
center
Fedora Meraklısı
Yaşasın Fedora!
|
 |
« Yanıtla #2 : Temmuz 25, 2011, 12:59:15 » |
|
iki dediğiniz linke de baktım . ikisini de kuramadım. auto plus da bu böyle kurulamaz dedi. linkte ki sayfada komutlar vardı onları teminale yapıştıdım bir sürü yazılar geldi fakat bir şey olmadı. easylife ise fedora 14 için iki şey indirdim. birinin sonu src.rpm diye bitiyor diğerinin ki de noarch.rpm diye bitiyor. src olan hiç yüklenmiyor. noarc olana basıyorum şifre istiyor giriyorum. sonra başlatılıyor falan diyor işlem göstergesi yarısına gelince hata veriyor bu nasıl bir iş ya bir sürücü için bu kadar sıkın mı çekecem her seferinde . bir de internet olmazsa tamam o zaman hapı yuttuğum an olur galiba. :S
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
barış şekerciler
|
 |
« Yanıtla #3 : Temmuz 25, 2011, 16:09:47 » |
|
Birinci nokta, lütfen imla kurallarına dikkat edin. İkinci nokta, Linux konusunda acemi olduğunuz belli. Önce forumda güzel bir araştırma yapın, altyapınız oluşsun ondan sonra burada birbirimizin dilinden daha rahat anlarız. Belli bir alt yapıya gelememiş/gelmemiş kullanıcılar için yapılabilecek pek fazla bir şey yok ne yazık ki. Ne biz sizi, ne siz bizi anlamayacaksınız çünkü.
Sorununuza gelince, nasıl bir hata veriyor? Terminal çıktısı ne diyor? Kurarken ne yaptınız? Hangi komutu terminale yapıştırdınız? Rootken mi yaptınız?
|
|
|
|
« Son Düzenleme: Temmuz 25, 2011, 16:11:19 Gönderen: barış »
|
|
|
|
|
center
Fedora Meraklısı
Yaşasın Fedora!
|
 |
« Yanıtla #4 : Temmuz 25, 2011, 16:24:21 » |
|
forumları araştırıyorum fakat türkçe forum bulmak o kadar güç ki fedora konusunda yada ben bulamıyorum. artı olarak ben şuan uğraştığım sorun için fedora da son üç gün genel linux dağtımların da iki haftadan fazla uğraşıyorum. ve şuanda da forumları geziyorum. ingilizcem yetmiyor bu yüzden çeviri ile bile uğraşıyorum. alt yapıyı da nasıl sağlayacağımı bilmiyorum. forumlardan öğrendiğim bi kaç yükle şekli var. mesela nvidia.com dan indirdiğim .run uzantılı sürücüyü kurmaya çalışıyorum x serverei kapat diyor. forumlardan x serveri kapatmanın yoluna bakıyorum . init 3 ile kapanıyormuş. ama fedora da teminale init 3 yazıyorum hiç bir şey olmuyor. suse de yapmıştım bunu x server kapanmıştı. artı olarak fedora da root olarak giriş yamak istiyorum kullanıcı adına root yazıyorum ( suse de böyle giriş yapabilmiştim ) şifre kısmına root şifresini yazıyorum kim doğrulama hatası veriyor. bunların dışında yukarıda ki linklerden autoten i kurmayı başardım fakat onda da ekran kartı ile alakalı hiç bir seçenek yok .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
center
Fedora Meraklısı
Yaşasın Fedora!
|
 |
« Yanıtla #5 : Temmuz 25, 2011, 16:37:57 » |
|
nvidia.com dan idirdiğim sürücü için yaptıklarımı yazayım ben size : ilk başta bunu opensusede denedim. siteden 40 mb boyutunda ki sürücüyü indirdim sonra : terminali açıp . cd /home/frn/nvidia/ ( nvidia yı ben oluşturdum ) chmod +x nn.run ( sürücünün ismini uzun geldiği için "nn " olarak değiştirdim ) sudo ./nn.run bu komutları verdiğim sürücü yüklenmeye başlıyor diyor sonra da hata veriyor root olun diye. bende oturumu kapat yaptım kullanıcı adı kısmına " root " artdında şifreyi girdim giriş yaptı. terminali açtım. aynı kodları yazdım yine yükleme başlıyordu ki x serveri kapayın diye hata verdi. terminal " init 3 " yazım ekran gitti bi komut satırı geldi. sonrada yine aynı komutları girdim ve bu sefer sürünün lisans sözlemesi kısmına kadar ilerledi. " ı agre " ye bastım bu sefede başka bir hata verdi onu şuan hatırlayamadım . sonra open suseyi kaldırıp fedora 14 gnome yi kurdum. fedra 14 de aynı işlemleri yapacaktım fakat sisteme bir türlü root olarak giremedim. normal kullanıcı oturumumda terminale su - yazdım root şifresini istedi yazdım . satır başı root olarak değişti ama yinede sürücü yükleme kısmında root hatası verdi. sürücü ile alakalı yaptığım şeyler bunlar. ( nvidia.com dan indirdiğim sürücü için bunları denedim. )
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
barış şekerciler
|
 |
« Yanıtla #6 : Temmuz 25, 2011, 22:05:16 » |
|
Root şifresini hatalı yazmışsınız, root olmadan işlem yapamazsınız. Forumu tekrar araştırın, root olmadan işlem yapılamayacağını çıkartabilirsiniz muhtemelen fakat kurulum aşamasında bu söyleniyor zaten sizlere.
Ayrıca, "sudo" Fedora'ya tanımlı olarak gelmiyor. Ubuntu için kaynak okudunuz siz galiba.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
center
Fedora Meraklısı
Yaşasın Fedora!
|
 |
« Yanıtla #7 : Temmuz 25, 2011, 23:00:17 » |
|
hayır root şifremi hatalı yazmadıma eminim. çünki sık sık lazım olduğu için basit bir şifre kullanıyorum . artı olarak defalarca denedim . ben linux a sadece autodesk maya için yöneldim. maya hangisinde en iyi performansı verecek diye uğraşıyorum. bu konuda yardımcı olmaznız bile yeterli benim için.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
barış şekerciler
|
 |
« Yanıtla #8 : Temmuz 26, 2011, 10:02:15 » |
|
su -c 'komut' şeklinde yapın. Fedora'ya sudo tanımlamadıysanız sudo yazarak root olamazsınız. Autodesk Maya'da en iyi Windows üzerinde performans verir. Ekran kartı sürücüleri tam anlamıyla en iyi Windows üzerinde çalışır çünkü. Ayrıca root şifrenizi doğru yazıyorsanız kimlik tanımlama hatası vermemesi gerekiyor. Tekrar uyarıyorum, imla kurallarına dikkat edin
|
|
|
|
|
|
|
|
|
center
Fedora Meraklısı
Yaşasın Fedora!
|
 |
« Yanıtla #9 : Temmuz 26, 2011, 21:25:19 » |
|
Maya'nın performans konusunda ekran kartı bakımından sürücü olayı windows 'da daha geniş evet. Ama render konusunda da mı bu geçerli olur ? yani linux işlemciyi daha iyi kullanıyor diye biliyorum render işlemide işlemci de bittiğine göre linux daha avantajlı durumda olmuyor mu ? :S
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
barış şekerciler
|
 |
« Yanıtla #10 : Temmuz 27, 2011, 00:55:57 » |
|
Blender denedin mi hiç? Maya ile aynı işi yapar sanırım.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
machinecode
|
 |
« Yanıtla #11 : Temmuz 27, 2011, 08:26:34 » |
|
Maya'nın performans konusunda ekran kartı bakımından sürücü olayı windows 'da daha geniş evet. Ama render konusunda da mı bu geçerli olur ? yani linux işlemciyi daha iyi kullanıyor diye biliyorum render işlemide işlemci de bittiğine göre linux daha avantajlı durumda olmuyor mu ? :S
Eğer büyük bir fark bekliyorsan boşuna uğraşıyorsun.  Ama sürücüleride esayLife üzerinden kuramadıysan, anlatabileceğimiz daha basit bir yol bulunmuyor...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
barış şekerciler
|
 |
« Yanıtla #12 : Temmuz 27, 2011, 09:03:53 » |
|
Ek olarak işlemci olayları, süper makineler için geçerli. Gözle görülür farklar bir tek o tip bilgisayarlarda fark ediliyor. Milisaniyeler bile olsa işlemci farkı, o büyük bilgisayarlar için önemli bir durum arz ediyor. Yani fazla uzatmadan, @machinecode doğru söylüyor, öyle çok çok büyük bir fark bekleme.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
center
Fedora Meraklısı
Yaşasın Fedora!
|
 |
« Yanıtla #13 : Temmuz 27, 2011, 15:29:28 » |
|
Eğer büyük bir fark bekliyorsan boşuna uğraşıyorsun. Gülümseme Ama sürücüleride esayLife üzerinden kuramadıysan, anlatabileceğimiz daha basit bir yol bulunmuyor... hmm anladım göstreceği fark için fazla uğraşmaya değmez diyorsunuz. peki windows daki zamanla yavaşlama olayı fedora yada opensuse de olur mu? bir de mesela windows da çalışırken bir anda hata verebiliyor proğram bu proğramla mı alakalıdır yoksa windows ile mi ? yani kısa ca linux da da çalışma sırasında bu hata lar oluşur mu ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
barış şekerciler
|
 |
« Yanıtla #14 : Temmuz 27, 2011, 15:39:51 » |
|
Oluşabilir haliyle. Ayrıca bilgisayar özellikleriniz nedir?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|