FedoraTR Forum
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.
E-posta adresinize aktivasyon iletisi gelmediyse lütfen buraya tıklayın.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
Download: Fast, Fun, Awesome
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: ATI Radeon 5650 Fedora 15 lFGLRX  (Okunma Sayısı 800 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Thunderbird
Yazar
Fedora Uzmanı
Çevrimdışı Çevrimdışı

Dağıtım : Fedora 16 Verne (x86_64) , F17-Beta KVM

Site
« : Ekim 30, 2011, 15:55:22 »

Merhabalar  Herkese ;

Üniversite derslerim ve projelerden sonra Fedora 15 ile bir tekrar kurulum yaptım ;

http://www.smolts.org/client/show/pub_dd524b2d-1b1b-4f4f-a704-dd18238cfdcd

Donanım raporum yukardaki linkte  mevcuttur. Abilerim büyüklerim ;

ATI Radeon 5650 nasıl kurulur diye burda direk soru soram forumu araştırın dersiniz. Kabul araştırdım. ATI sitesinden indirdin kurdum.

systemctl status akmods-service kısmına bakmamı söyledi. Kara ekranda açılırken Playmouth ekranı sonrası aldığım tek hata

"aticonfig --initial" yapmadım mı yaptım hatasız şekilde oldu ama sornasında systemctl'deki şu hatayı göz atınca

process: 924 ExecStart=/etc/rc.d/init.d/akmods start (code=exited status=1/FAILURE)

altında bir hata almışım üstüne gidiyorum. Şuan akmods start ederken ne yapiyor diye bir incelemeye aldım sonrasında ise baktım

Sadece 1-0 durumu konulmuş start olunca durumu 1 yap status'da hangi durumda ise 0 mı 1 mi onu göster o ise işte start veya stop durumu belirtilmiş başka bir kod yok altından gittim.

ATI kendini lib64/ altına kuruyor benim sistem 64 bit olduğundan biliyorsunuz. Derseniz ki opensource veya EasyLife kullanmadım mı EasyLife ile yaptığım zaman livna geliyor otomatik olarak livna'da beni plymouth ekranında bırakıyor. İngilizce Fedora 15 plymouth stuck on boot altında arasak çözüm ise livna'yı silmek direk olarak Bende sildim şimdi yine Intel ile açtım.Ancak grafik tabanlı olarak ve ekran kartındaki ati-stream teknolojisini kullanmam gerekiyor.

Livna plymouth hatası bıraktı.
FGLRX ise direk olarak systemctl üzerinden yukardaki hata ile yine ekranda kalıyor. Bu haftanın CUMA'sında ATI RadeonHD 5700 Fedora 15 ile kuruldu EasyLife ile bir ümit ışığı dedim, Belki yapmışlardır diye ama hala hüsran olduk belki ben bir noktada yanlış yaptım mı diye geriye dönük olarak neler yaptım isem ;

Kod:
su
yum -y install update
reboot
yum -y install gcc vim mc kernel-devel fontconfig
yum -y reinstall libGL

lspci çıktısı ;

Kod:
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Core Processor DRAM Controller (rev 02)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation Core Processor PCI Express x16 Root Port (rev 02)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Core Processor Integrated Graphics Controller (rev 02)
00:16.0 Communication controller: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset HECI Controller (rev 06)
00:1a.0 USB Controller: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset USB2 Enhanced Host Controller (rev 05)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset High Definition Audio (rev 05)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset PCI Express Root Port 1 (rev 05)
00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset PCI Express Root Port 2 (rev 05)
00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset USB2 Enhanced Host Controller (rev 05)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 Mobile PCI Bridge (rev a5)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation Mobile 5 Series Chipset LPC Interface Controller (rev 05)
00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset 4 port SATA AHCI Controller (rev 05)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset SMBus Controller (rev 05)
00:1f.6 Signal processing controller: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset Thermal Subsystem (rev 05)
01:00.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc Madison [AMD Radeon HD 5000M Series]
01:00.1 Audio device: ATI Technologies Inc Redwood HDMI Audio [Radeon HD 5600 Series]
02:00.0 Network controller: Ralink corp. RT3090 Wireless 802.11n 1T/1R PCIe
03:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller (rev 03)
7f:00.0 Host bridge: Intel Corporation Core Processor QuickPath Architecture Generic Non-core Registers (rev 02)
7f:00.1 Host bridge: Intel Corporation Core Processor QuickPath Architecture System Address Decoder (rev 02)
7f:02.0 Host bridge: Intel Corporation Core Processor QPI Link 0 (rev 02)
7f:02.1 Host bridge: Intel Corporation Core Processor QPI Physical 0 (rev 02)
7f:02.2 Host bridge: Intel Corporation Core Processor Reserved (rev 02)
7f:02.3 Host bridge: Intel Corporation Core Processor Reserved (rev 02)

uname -a çıktısı ;
Kod:
uname
Linux Fedora15.Notebook 2.6.40.6-0.fc15.x86_64 #1 SMP Tue Oct 4 00:39:50 UTC 2011 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux

Eksik bişiy varsa belirtin onuda eklerim

Fikirlere ve çözümlere açığım bu olursa kurcağım 10 arkadaşım var hepside ATI inşallah genel bir çözüm bulucam.

Teşekkür Ederim.

decent
Fedora Meraklısı
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #1 : Kasım 09, 2011, 11:44:27 »

Arkadaşlar şu ana kadar ATI 5770 ekran kartını Fedora ile tam olarak yükleyip kullanamadım.
Birçok yerli ve yabancı kaynağa baktım fakat sonuca gidemedim.

Nasıl kurulum yapmam gerekir ?
Thunderbird
Yazar
Fedora Uzmanı
Çevrimdışı Çevrimdışı

Site
« Yanıtla #2 : Kasım 09, 2011, 14:35:43 »

decent açık kaynaklı ile veya livna ile kurulan akmod / kmod kurulum yamayı Fedora 16 ile denersen çalıştırabilirsin.

Açık kaynak ile kullanırsan "Xrandr" ile ayarlaman lazım. Fedora 16 kurulumunu kendim BETA sürümünden birazdan RC sürüme çıktığımda da kendimde deniycem ama seninkiside değiştrilebilir grafik kartı ise INTEL/ATI  ise yada hybrid(ATI/ATI) kartların varsa ozaman kurulumun normal yollarda daha farklı olacaktır. ki özellikle hybrid kurulum çok esaslı bir işçilik ister. Eğerki tek ATI kartın varsa kurulumdan sonrada direk GNOME3 tam mod ile açılmış ise tanımıştır fakat bir kaç noktasında gerekiyorsa ayar yapman gerekebilir.Onlarıda duruma göre açıklarsam daha doğru olacaktır.

decent
Fedora Meraklısı
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #3 : Ocak 23, 2012, 18:37:11 »

decent açık kaynaklı ile veya livna ile kurulan akmod / kmod kurulum yamayı Fedora 16 ile denersen çalıştırabilirsin.

Açık kaynak ile kullanırsan "Xrandr" ile ayarlaman lazım. Fedora 16 kurulumunu kendim BETA sürümünden birazdan RC sürüme çıktığımda da kendimde deniycem ama seninkiside değiştrilebilir grafik kartı ise INTEL/ATI  ise yada hybrid(ATI/ATI) kartların varsa ozaman kurulumun normal yollarda daha farklı olacaktır. ki özellikle hybrid kurulum çok esaslı bir işçilik ister. Eğerki tek ATI kartın varsa kurulumdan sonrada direk GNOME3 tam mod ile açılmış ise tanımıştır fakat bir kaç noktasında gerekiyorsa ayar yapman gerekebilir.Onlarıda duruma göre açıklarsam daha doğru olacaktır.

"Arayan bulurmuş".
http://forum.fedoratr.org/kilavuzlar-cozumler-(sorular-icin-degildir)/(nasil)-fedora-16-ati-surucu-kurulumu-fedora-16-ati-driver-installation/

Öncelikle sorunun sebebini bulup sonuca gitmeyi başardım.
Thunderbird
Yazar
Fedora Uzmanı
Çevrimdışı Çevrimdışı

Site
« Yanıtla #4 : Ocak 24, 2012, 03:40:50 »

Yazının hakkını vermek isterim.Ancak decent benim durumumda biri için FGLRX söz konusu pek olamıyor. Sebep dersen, İki ekran kartı var Intel/ATI buna benim için değiştrilebilir grafik kartına sahip olduğum anlamına geliyor.Ben ekran kartları arasında geçiş yapmak istiyordum.Bunuda bir sh ile yapabiliyorum.Programlaştırdım GUI bir arayüz oluşturdum ve şuan Switch edebiliyorum. Bunun yanı sıra,
sen flgrx kurduğunu söylüyorsun.Peki nvidia optimus teknolojisinin vermiş olduğu programa göre ekran kartı seçebilme özelliğininde sende eğerki son FGLRX sürümü ise olmuş olması gerekiyor.Ayrıca bende FGLRX download ettim. Defalarca Fedora  ve Redhat ile denemeler yaptım. Redhat ile başarılı sonuçlar alırken Fedora'da kuramıyorum.Uzun zamandır Fedora kullanıyorum ve ATI'nın sürücüsünü vs diğer unsurları en son

Ayrıca Fedora'nın resmi olan forumundaki en son Admin'in her Fedora sürümü başına yazdığı yazıda artık kurulmayacağı belirtmiş.Ya açık kaynaklı olanı kullanmamızı yada gidip nvidia kartı satın almamız için bir yorumda bulunmuş.FGLRX gerçekten kurmuş isen tekrardan bu yazıdan sonra deniycem.İnşallah olur ama ben açık kaynaklı olarak Intel/ATI ekran kartını değiştirdim ve FPS'lerden ve diğer noktalardan güzel sonuçlar alıyorum.FGLRX olursa ati-stream teknolojisini tekrardan göz önünde bulunmam yeterli olucaktır.

Teşekkür ederim.

decent
Fedora Meraklısı
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #5 : Ocak 24, 2012, 04:16:39 »

@Thunderbird,
Farklı teknolojileri farklı başlıklarda irdelememiz gerekir.
Bahsettiğim yöntem ATI sitesinden indirilen sürücüyü sisteme yükleyip yapılandırmaktadır.

ATI Radeon HD 5770 ekran kartı olan sistemde ve Fedora 16 üzerinde uygulanıp olumlu sonuç alınmıştır.
Başka kartlarla, sistemlerle/donanımlarla ve yöntemlerle yüklenirse nasıl bir sonuç alacağımızı denemeden söylemek -takdir edersiniz ki- zor...
Thunderbird
Yazar
Fedora Uzmanı
Çevrimdışı Çevrimdışı

Site
« Yanıtla #6 : Ocak 24, 2012, 05:18:39 »

Farklı teknoloji ile pek bir alakası yok burda asıl önemli olan , FGLRX kurmak istiyoruz.Bu her ne şekilde olursa olsun kurabilir olması gerekir.Genel bir çözüm olmasını isterim.Elimde bütün ekran kartları olsa bir SDD'li bir bilgisayar donanım olsa keşke denesem.Ama benim ifade etmek istediğim.Burdaki bütün ifade etmek istediğim sadece genel bir çözüm olarak sunmak isterim.2 yıldır FGLRX ve radeon module zaman oldukça ekran kartlarını nasıl kontrol edebilirim ve yüklerim diyerek AMD ve Fedora ile mail yazılarım ve sorularım oldu.Kesinlikle ifadelerimde dışarı bir nokta yoktur. Kullandığım terimlere gelince ;

ATI-STREAM = DONANIMDIR:
NVİDİA OPTİMUS= DONANIMDIR

ATI-STREAM = Bu özelliğie sahip ekran kartlarının İşlemcileri kullanabilme özelliğini veren donanımsal ve yazılımsal özellikdir.

Nvidia-optimus = Genellikle Nvidia/Intel ekran kartlarına sahip çift kartlı laptoplar için batarya ömrünü uzatmak için nvidia paneli üzerinden uygulamaların hangisinin hangi ekran kartını kullanmasını kullanıcının ayarladığı bir teknolojisidir. ATI bu teknolojiyi yeni uyguladı.

Bahsettiğim terimler gördüğünüz gibi donanımdır.Ek olarak bu yüklemeye yaptıktan sonra KERNEL CRASH uyarısı aldım.

Donanım : ATI RADEON HD 5650 / Intel HD Graphics  ; Değiştrilebilir Ekran kartları,

lspci : komutundaki çıktısına göre ;

Kod:

[onuralp@fedora16 ~]$ lspci |grep VGA
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Core Processor Integrated Graphics Controller (rev 02)
01:00.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc Madison [AMD Radeon HD 5000M Series]

Kullandığım işletim sistemi ve kernel sürümü

Kod:

uname -a

Linux fedora16.hp.dv6.3031.et 3.1.9-1.fc16.x86_64 #1 SMP Fri Jan 13 16:37:42 UTC 2012 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux

Fedora 16 Verne KDE x86_64

Kurulum esnasında kernel modulleri derlerken ekranda kalıyor ve ilerleme donuyor. Normal şartlarda kurulum en fazla 10 dakika sürmesi gerekiyor kendi laptop'umda ancak bu süreyi oldukça bir zaman aşması ve işlemler listesinde tepkisiz kalması durumu açıkca kurulumun başarısız olduğunu gösteriyor.Açık kaynaklı kms kernel ile ve genel olarak oluşturduğumuz sh ile kartları yönetmeye devam edicem.

Son olarakda konu ile alakalı yüklerken gelen bug raporu ;

https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=784155

Teşekkür ederim.
« Son Düzenleme: Ocak 24, 2012, 05:27:12 Gönderen: Thunderbird » Kayıtlı

Thunderbird
Yazar
Fedora Uzmanı
Çevrimdışı Çevrimdışı

Site
« Yanıtla #7 : Ocak 24, 2012, 05:29:27 »

Ufak bir notta eklemek isterim.Ben şahsen şu listede Fedora sürümlerini göremedikten sonra kurmak pekde olası olmuyor. Sadece REDHAT ve kendi kernelini kullan sistemler hariç bu konuda açık kaynaklı olan sürücü daha faydalı olucaktır.Şahsen üzücü bir tablo olduğunu söylemek istiyorum.

Kod:
=====================================================================
 AMD Catalyst(TM) Proprietary Driver Installer/Packager
=====================================================================
List of generatable packages:

Package Maintainer(s): Aric Cyr <[email protected]>
                      Mario Limonciello <[email protected]>
Status: *UNVERIFIED*
Debian Packages:
        Debian/sid
        Debian/unstable
        Debian/etch